Een burn-out maakt vele slachtoffers: de betreffende persoon zelf, familie en vrienden, werkgever en collega’s. Wat is burn-out en hoe voorkom je het? In Trouw verscheen op 22-01-2021 een verhelderend artikel over burn-out met verhalen van mensen die het hebben meegemaakt. Helaas is nog niet kraakhelder hoe een burn-out ontstaat. Wel heeft het te maken met overbelasting, onvoldoende herstel en mentaal en lichamelijk niet meer in balans zijn. Het moment van omvallen c.q. uitvallen is voor de mensen vaak onverwacht. Als werkgever kun je burn-out van medewerkers niet helemaal voorkomen natuurlijk. Wat je wel kunt doen, is zorgen voor ‘tegengif’ via een goed werkend Arbo- en Verzuimbeleid:

Wat je wel kunt doen?

  1. Blijf in contact met je medewerkers in goede en slechte tijden. Geef sociale en praktische steun en denk ook mee over de combinatie van werk-privé zodat de emmer niet overloopt.
  2. Voer verzuimgesprekken (leiding, HR, bedrijfsarts) en los samen met de verzuimende medewerker op wat prettig en effectief werken in de weg staat.
  3. Maak gebruik van een bedrijfsarts en een Arbeids- en Organisatiedeskundige voor inzicht in en aanpak van psycho-sociale verzuimoorzaken (via verzuimanalyse en -begeleiding), PSA*-risico’s op werk (via een RI&E, PAGO/PMO of specifiek onderzoek).
  4. Werk aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers: van het stimuleren van een leuke loopbaan tot vitaliteitsprogramma’s voor een gezonde leefstijl.

*PSA staat voor Psycho-Sociale Arbeidsbelasting. Hier volgt in februari een nieuwe blog over. Hoe houd je grip op deze vorm van belasting? Denk hierbij aan werkdruk en ongewenst gedrag.

Wil je meer weten over het voorkomen van burn-outs, ongewenst gedrag, stresspreventie, het verbeteren van arbeidsomstandigheden, of Psycho-Sociale Arbeidsbelasting? Neem gerust contact met mij op.

Een man zit achter zijn laptop, je ziet het van bovenaf. De man grijpt met zijn handen naar zijn hoofd. Burn-out. Op zijn bureau staat een plant, een camera, een kopje koffie en er ligt een filmklapper en een etui.